Folge uns
iBookstore
Android app on Google Play
Gefällt mir
Ein Programm der Universität Leiden
Zie de Zon in een Nieuw Licht
9. April 2017

De ALMA telescoop heeft iets gedaan dat jijzelf nooit moet doen – direct in de Zon gekeken! Het felle licht van de Zon zou je ogen beschadigen.Vroeger zijn mensen zelfs blind geraakt van te lang staren in de Zon. Maar ALMA heeft geen echte ogen, maar hele gevoelige en dure meetapparatuur.

De meetapparatuur kon wel beschadigd raken door het felle licht van de Zon, maar techneuten zorgden dat het beschermd was tegen de intense hitte en het zichtbare, felle licht. Pas daarna durfden ze de ALMA-schotels te richten op de Zon.

Het licht van de Zon dat wij zien schijnen, komt van het felle ‘oppervlak’. Maar ALMA neemt geen foto’s met zichtbaar licht; het ziet het Universum in een ander soort licht, genaamd ‘radio’. Door de ogen van ALMA zien we een hete laag gas, nét boven het oppervlak van de Zon. Dat heet de “chromosfeer” (zeg: ‘gro-mo-sfeer’).

De afbeelding hierboven is een van de coolste (hihi!) nieuwe waarnemingen van ALMA, en wel van een grote zonnevlek. Zonnevlekken zijn iets koelere plekken op de Zon, die eruit zien als donkere vlekken. De lagere temperaturen worden veroorzaakt door sterke magnetische velden.

Sterrenkundigen hopen dat ALMA’s waarnemingen van de Zon, hen meer informatie geeft over hoe de Zon zich gedraagt. Het is heel belangrijk om de Zon goed te begrijpen, want het is natuurlijk onze belangrijkste bron van warmte en licht! Zonder de Zon zou op Aarde geen leven zijn.

Geinig weetje

De Zonnevlek die ALMA fotografeerde op 18 december 2015 (zie de afbeelding hierboven) is meer dan twee keer zo groot als de Aarde!

Share:

Mehr Neuigkeiten
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Bilder

Die Sonne in einem anderen Licht betrachtet
Die Sonne in einem anderen Licht betrachtet

Printer-friendly

PDF File
1,1 MB