Folge uns
iBookstore
Android app on Google Play
Gefällt mir
Ein Programm der Universität Leiden
Alba ca zăpada și a cincea pitică
31. March 2016

Ai auzit de povestea cu Alba ca Zapada și cei șapte pitici? Ei bine, Soarele nostru are și el o colecție de pitici - cele cinci planete pitice. Numele lor sunt: Ceres, Eris, Makemake, Haumea și Pluto. Patru dintre aceste planete pitice se află în partea răcoroasă a Sistemului Solar, dincolo de Neptun.

Cea de a cincea planetă se află între Marte și Jupiter, în regiunea care poartă numele de “centrura de asteroizi”. Acestă planetă pitică se numește Ceres și este ilustrată în imaginea de mai sus.

Observi petele albe de pe suprafața lui Ceres care par a fi zapadă? Aceste pete i-au bulversat pe oamenii de știință în ultimii ani.

In 2007 NASA a trimis chiar o navă spațială numită DAWN pentru a examina planeta mai de aproape și de a elucida misterul. DAWN a ajuns la Ceres anul trecut pentru a examina petele albe.  Acum oricine poate ghici ce sunt aceste pete.

Care este părerea ta? Sunt aceste pete formate din gheață, stâncă sau sare? Au fost formate de un vulcan sau un gheizer? Vizitează pagina Lumea lui Ceres (the Ceres World) pentru a vota: www.jpl.nasa.gov/dawn/world_ceres/. Dar înainte de a face asta, poate ai vrea să afli ultimul indiciu: petele se schimbă!

Se pare că în fiecare zi materialul alb se evaporă în lumina razelor solare, asemănător unei bălți de apă în deșert. Acum urmează partea cea mai interesantă - materia reapare cumva. Ceva interesant se produce în adâncime determinând materia să iasă la suprafață.

Ceres are deja mult mai multe lucruri în comun cu Pământul comparativ cu celelalți vecini stâncoși: oamenii de stiință cred că planeta pitică conține chiar mai multă apă proaspătă decât Pamântul! Diferența ar consta în faptul că spre deosebire de apa de pe Pământ, apa de pe Ceres se ascunde adânc sub scoarță sub formă de gheață.

Dacă planeta pitică este într-adevăr activă sub scoarță sau nu, ar fi un alt punct care ar deosebi-o de ceilalți vecini asteroizi. Verifică acest spațiu dacă vrei să afli mai multe!

 

Interesant

Când a fost descoperită pentru prima data, Ceres a fost clasificată drept planetă. Dar, ca și Pluto, a fost în cele din urma retrogradată la titlul de planetă pitică.  Numărul planetelor din Sistemul Solar s-a schimbat de multe ori de-a lungul anilor. Acest website drăguț ne arată câte planete erau la date diferite: cosmos-book.github.io/how-many-planets/index.html

Share:

Mehr Neuigkeiten
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Bilder

Der Zwergplanet Ceres
Der Zwergplanet Ceres

Printer-friendly

PDF File
1,1 MB